Katagoria: Transport chłodniczy, opublikowano: 14 lipca 2015


Stała temperatura = stała jakość

Stała temperatura = stała jakość

Artykuł z numeru: TRUCKauto.pl: 2015/7-10
Przeczytaj on-line

 

Trans Polonia S.A. Rozmowa Adrianą Bosiacką, dyrektorem spedycji i członkiem zarządu Trans Polonia S.A.

 

Truck Auto.pl: Jakie czynniki w największym stopniu decydują dziś o konkurencyjności usługi logistycznej w obszarze kontrolowanej temperatury?

Adriana Bosiacka: Dziś zleceniodawca wymaga bardzo szybkich reakcji na każdym poziomie procesu transportowego. Warunkiem koniecznym w takich przewozach jest nie tylko wzorowa terminowość, ale również bardzo krótki czas tranzytu.

Partnerzy w segmencie spożywczym mają dziś większą świadomość roli przewoźnika w całym łańcuchu logistycznym. Coraz większa liczba kontrahentów stawia na jakość usługi transportowej. Na przewoźniku ciąży podwójna odpowiedzialność – odpowiada on bowiem nie tylko za jakość własnych usług, ale za produkt klienta oraz jego markę. Dziś firmy muszą rywalizować ceną i jakością.
Zwiększenie jakości produktów spożywczych wywołało również większe oczekiwania dotyczące ich przewozu. Dodatkowo konkurencja na rynku transportowym również pozwoliła producentom żywności na skuteczniejsze wyegzekwowanie oczekiwanego poziomu usług przewozowych. Obecnie transport żywności bezwzględnie musi odbywać się taborem specjalistycznym, odpowiednio przygotowanym pod względem certyfikacyjnym, zapewniania szczelności, poziomu czystości, w kontrolowanej temperaturze.

 

Truck Auto.pl: Jakie szczególne cechy powinny posiadać systemy informatyczne wspierające zarówno obszar składowania, jak i transportu produktów wymagających kontrolowanej temperatury (żywność, farmaceutyki etc.). Z jakich rozwiązań IT korzysta firma?

Adriana Bosiacka: Specjalistyczny przewóz, jakim jest transport chłodniczy, wymaga przede wszystkim odpowiedniego taboru typu chłodnia, utrzymania wskazanej przez producenta temperatury przewozu, co zapewnia agregat chłodniczy. Dodatkowo chłodnie mogą być dwukomorowe z pojedynczym lub podwójnym parownikiem. Umożliwia to przewóz artykułów chłodzonych i mrożonych jednocześnie. Ważnym aspektem jest możliwość wydruku temperatury podczas całej drogi przewozu, co daje pewność, iż nie został przerwany ciąg chłodniczy produktu. Istnieją dodatkowe systemy, które pozwalają spedytorom na monitorowanie drogi transportu oraz możliwość bieżącego śledzenia temperatury na naczepie. Organizacja firm przewożących żywność musi silnie współdziałać z wymogami stawianymi w tym biznesie.

 

Truck Auto.pl: Jakie przepisy determinują kwestię transportu towarów wymagających kontrolowanej temperatury w obszarze dostaw do punktów handlowych?

Adriana Bosiacka: Kwestię przewozu artykułów spożywczych regulują przepisy prawa żywnościowego w Polsce i krajach UE. Przede wszystkim przewożone artykuły nie mogą wzajemnie oddziaływać na siebie. Oznacza to, że jedna grupa towarów nie może pogarszać jakości zdrowotnej drugiej grupy w tej samej naczepie. Taka sytuacja mogłaby wystąpić w przypadku, gdyby nastąpił wpływ poprzez zmianę zapachu, temperaturę, ryzyko rozmrożenia. Ogranicza to oczywiście możliwości załadunkowe w transporcie chłodniczym. Towar spożywczy wymaga również odpowiednich opakowań, które zapewniają możliwie największą ochronę przed wpływem środowiska zewnętrznego.

Obowiązkowe są książeczki sanitarne pojazdów, książeczki zdrowia kierowców przewożących żywność. Inne dokumenty to pozwolenia na przewóz towarów łatwo psujących się oraz certyfikaty potwierdzające szczelność naczepy. Kompetencje wynikają przede wszystkim z wypracowanego doświadczenia, które pozwala na profesjonalną obsługę i reakcje w sytuacjach nieprzewidzianych. Wszystkie z wymienionych kwestii pozwalają klientowi poczuć pewność otrzymania usługi na wysokim poziomie, z zachowaniem wymagań jakościowych przez niego stawianych.

 

(opr. – ama)

Przeczytaj cały artykuł

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*

Share This