Katagoria: Logistyka i Transport, opublikowano: 31 lipca 2015


Transport owoców i warzyw

Transport owoców i warzyw

Od najmłodszych lat jesteśmy przekonywani do dojedzenia owoców i warzyw. I rzeczywiście warto do tych rad się stosować, bowiem są one bogate w składniki odżywcze, takie jak: błonnik – ma ważne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelit, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszyć ryzyko zachorowań na serce, kwas foliowy – pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek, o jego właściwą dawkę powinny szczególnie zabiegać kobiety starające się o dziecko oraz już będące w ciąży, witamina A – pomaga w utrzymaniu w zdrowej kondycji skóry oraz oczu, a także witamina C – która stanowi nijako ukojenie na wszelkie skaleczenia i pomaga w utrzymaniu w zdrowiu zębów orz dziąseł.

 

Niestety Polska jest krajem, który klimatycznie nie sprzyja uprawom warzyw i owoców przez cały rok. O ile latem mamy dostęp do szeregu krajowej zieleniny, to zimą musimy się wspierać cytrusami i jarzynami z krajów południowych. Firmy zajmujące się ich importem nie mają łatwego zadania. Owoce i warzywa zaliczane są do kategorii produktów szybko psujących się, dlatego właściwy transport jest w tym przypadku niezbędny. Inaczej stracą one na swoich wartościach odżywczych, wyglądzie i smaku. Czyli zostają pozbawione walorów kluczowych dla klienta.

 

Przede wszystkim podczas transportu ważna jest temperatura – ma ona wpływ na oddychanie warzyw i owoców oraz utratę wilgotności. To w jakiej temperaturze należy przewozić je, zależy od rodzaju transportowanych owoców czy warzyw. Bowiem w przypadku bananów maksymalną temperaturą transportu jest +5 – +12, zaś w przypadku brzoskwiń 0 – +4.

 

Po drugiej stronie tego biznesu są producenci warzyw i owoców, którzy również nie mają łatwego zadania, które polega na przechowywaniu tej specyficznej grupy produktów żywnościowych. Oni również muszą zapewniać odpowiednie warunki, aż do momentu odebrania towaru przez firmę transportową. Firmy, które chcą mieć pewność, że działają zgodnie z najlepszymi zasadami dotyczącymi higieny produkcji i zabezpieczenia produktów, powinny wdrożyć system FSSC 22000, czyli system zarządzania bezpieczeństwem żywności.

 

Źródło

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*

Share This